Nákupní košík00 Kč MENU

O nás & o víně

Karel Novotný / vinohradník a enolog

Máma ze mě chtěla mít programátora. Nebo elektrikáře. Ale mě to pořád táhlo jinam. Zpátky k půdě, k lidem, k vůním, chutím. Chtěl jsem víc než jen kabely, volty a ampéry. Děda Karel Kopřiva byl můj spojenec. Celé Kyjovsko a Hodonínsko jej znalo jako vyhlášeného konferenciéra a lidového vypravěče. Dokonce o něm natočila dokument Česká televize. Vinohrad Černý kopec - moji srdcovku - mám po něm. Vodil mě tam jako kluka a ukazoval mi černou ornici mezi řádky. Věřím, že by mu chutnalo cuvée Black Hill - vlajková loď základní řady, které v sobě snoubí hravost Sauvignonu a zemitost Sylvánu. Tak na Tebe, dědo!

Zbyněk Zajíc / sklepní hospodářství a expedice

 „S Karlem kamarádíme, co si pamatuju. Chodili jsme do stejné školky, v zimě hráli hokej, naše babičky byly sousedky. Ať se dělo, co se dělo, byli jsme u toho spolu. Mám ohromnou radost, že nám kamarádství a nadšení dělat věci společně vydrželo a dalo podobu našemu společnému vinařství. Hospodaříme na vlastní půdě, sbíráme ručně jen za pomoci rodiny a přátel, ve sklepě jsme sehraný tým. Každá jedna bobule i lahev nám projde rukama, než se dostane na stůl a do skleničky. Jsem opravdu rád, že spolu tvoříme něco, co si nachází cestu k lidem a dělá jim radost. #pijukarla a přeju na zdraví všem!"

 

Naše vinice v Miloticích a přístup k nim

Čtyři vinice na těžké černozemi, každá z nich o rozloze kolem půl hektaru. Půdu pro ně jsme vykoupili a postupně od roku 2007 osázeli směsí odrůd na vybraných podnožích vhodných pro místní podmínky. Nejstarší výsadba je v trati Šidleny v těsné blízkosti našeho vinařského domu - zde roste Sauvignon, Sylván a Dornfelder (2007), od roku 2011 také Hibernal a Pálava. Stáří výsadby v trati Kopce už se také přehouplo do své druhé dekády - Rulandské šedé a modré, Muškát, Večerka a Malverina zde rostou od roku 2012. Nejmladší výsadby máme v trati Dubičáky (Tramín, Riesling a Merlot, 2018) a na Černém kopci. Ten jsme v roce 2021 rekultivovali odrůdami Chardonnay a Merlot s očekáváním první úrody do tří let.

Hustota výsadby je přibližně 5000 keřů na hektar. Vedení révy máme střední, hlavy stříháme na jeden tažeň. Řez provádíme od ledna do března, léto věnujeme zeleným pracím a reduktivní sklizni s cílovým výnosem kolem 1-1,5 kg hroznů na keř, tj. 5-6 tun na hektar. Vinobraní u nás začíná obvykle odrůdou Muškát moravský v první zářijové dekádě a končí na sklonku října, kdy jako poslední sbíráme modré odrůdy a Ryzlink rýnský v Dubičácích. Věříme, že vysoká kvalita vína začíná ve vinici. Proto již od začátku sázíme na kvalitativní klony, výhradně ruční sběr a při příjmu hroznů dbáme na teplotu zpracovávané suroviny.
 

Základní řada BLACK LABEL

Pod černou etiketou a praktickým šroubovacím uzávěrem najdete základní řadu našich vín, kterým říkáme Black Label. Životním úkolem těchto vín je doprovázet den zdravým douškem - dopřát si sklenku oblíbené odrůdy k lehkému obědu či večeři, přivítat přátele a rodinu, vzít flašku sousedům. Tato vína tvoříme převážně z vlastních hroznů v nerezových tancích za pomoci řízeného kvašení. Cílem jsou vína s čistou a jasně čitelnou odrůdovou aromatikou, v chuti svěží, křupavá, pěkně pitelná. S pitím těchto vín nečekejte na lepší zítřky, nejlépe chutnají mladá do 2-3 let od vinobraní, vychlazená na teplotu 10 - 12 ℃. 

Řada ELEMENTS zrající v burgundských a bordeaux sudech 

Pod bílou etiketou s červeným akcentem a klasickým korkem se ukrývá naše hlavní know-how: vína řady Elements. Každé víno této řady utvářejí tři základní faktory: terroir - tedy unikátní charakter stanoviště, ve kterém se zrodily hrozny; dřevo sudu, ve kterém víno leželo; a čas věnovaný školení a zrání vína. Tato vína jsou vyšší dívčí. Neodmítají primární aromatiku, ale ani se na ni přehnaně nesoustředí. Jejich síla a krása spočívá v harmonické plné chuti respektující tu-kterou odrůdu. Delší ležení na lahvi rozvíjí v těchto vínech atraktivní tóny a zejména u modrých odrůd lze archivaci vysloveně doporučit. U bílých odrůd doporučujeme konzumaci do pěti let od sběru, u modrých dvounásobek. Ideální teplota servisu se pohybuje od 10 do 16 ℃ v závislosti od odrůdy a stáří vína. 

Řada FIGURE zrající v betonových vejcích

Jako materiálový kompromis mezi nerezovým tankem a dubovým sudem používáme ve sklepě beton. Líbí se nám proces, kdy víno v průběhu tvorby dýchá, ale zároveň nepřebírá vlastnosti materiálu, ve kterém leží. Ryzlink vlašský a Blend 80/20 jsou pěknou ukázkou (ne)moderní vinařiny. Se závorkou jsme to napsali záměrně, protože betonová vejce pro nás představují novodobou variaci kvevri - hliněných nádob, ve kterých lidé vyráběli víno už před šesti tisíci lety. Zveme vás ochutnat u nás anebo v pohodlí vašeho domova.

Je libo náš (ne)vinný newsletter?

Tekuté novinky a speciální nabídky jednou měsíčně. 
Přidejte se i Vy k našim nejvěrnějším odběratelům:

Souhlasím se zásadami ochrany osobních údajů.